Studeren met Logos: onderstrepen, samenvatten en aantekeningen maken

Wist je dat je ook heerlijk kunt studeren met Logos, zoals je dat gewend bent met een gewoon boek? Belangrijke zinnen onderstrepen of met highlighters markeren. Aantekeningen maken bij wat je leest en onderstreept. Ben je klaar met studeren? Dan print je een samenvatting van de passages die je hebt gemarkeerd met je aantekeningen erbij.
Bijbel met markeringen

Het is natuurlijk de hamvraag voor elke student: hoe onthoud je nu de belangrijkste dingen uit het boek dat je aan het lezen bent? De een maakt het liefst een samenvattingen van het boek. Een ander onderstreept de kerngedachten uit het boek met potlood. En een derde markeert de belangrijkste passages met een felle markeerstift. In deze weblog beschrijf ik hoe je precies zo kunt studeren met Logos Bible Software.

Literatuurstudie Layout

De eerste stap is het maken van een Literatuurstudie Layout, die je vervolgens opslaat voor toekomstig gebruik. Dit helpt je om een routine op te bouwen in je studie. Hieronder is een voorbeeld van zo’n literatuurstudie layout, die stap-voor-stap besproken wordt. 

De literatuurstudie layout bestaat uit de volgende onderdelen: 

  1. Een boek
  2. Een markeerstiftenpalet
  3. Venster met aantekeningen
  4. Een zoekvenster voor het zoeken in gemarkeerde tekst
  5. Een zoekvenster voor het zoeken naar aantekeningen bij gemarkeerde tekst
We zullen nu elk van deze onderdelen in detail bespreken.

1. Selecteer een boek om te bestuderen

In dit voorbeeld hebben we een boek gekozen dat uitblinkt in originaliteit. Allereerst is de titel al heel uitdagend: I Dare You Not to Bore Me with the Bible. De auteur beschrijft hierin hoe zijn studenten soms erg lage verwachtingen hebben van het bestuderen van de Bijbel. Veel studenten met een christelijke achtergrond denken dat ze de Bijbel wel kennen. Maar Michael S. Heiser neemt de lezer in dit boek mee naar passages die vaak genegeerd worden. Juist omdat ze zo lastig zijn, of omdat de lezer zo weinig vertrouwd is met de oosterse culturele achtergrond van die passages. Het resultaat is een boek dat geen moment verveelt!

2. Kies of maak je eigen markeerstiftenpalet

Als je aan het studeren bent, wil je vaak een belangrijke zin onderstrepen of een hele paragraaf markeren. Of je wilt een uitroepteken plaatsen bij een citaat dat je belangrijk vindt. Of je schrijft ‘oneens’ bij een opmerking van de auteur waar je het niet mee eens bent. Zo ben je als het ware ‘in gesprek’ met de auteur van je boek.  

Met Logos kun je op talloze manieren je tekst markeren en annoteren en daarvoor maak je gebruik van de Highlighting Tool. Standaard heeft Logos al een scala aan markeeropties , maar je kunt ook je eigen markeerpalet aanmaken.

In de voorbeeldlayout maak ik gebruik van zo’n gepersonaliseerd markeerpalet die ik ‘1 Book Reading Palet’ heb genoemd. Daarbij heb ik een stijl aangemaakt voor verschillende dingen die ik met een tekst wil kunnen doen: 

  • Instemming: als ik het ergens heel erg mee eens ben, selecteer ik de tekst, druk op de A-toets en de tekst wordt schuingedrukt en onderstreept en er komt een label ‘AGREE’ achteraan. 
  • Vetgedrukt: soms wil ik iets benadrukken en daarvoor kan ik de B-toets gebruiken om iets vet te maken. 
  • Oneens: als ik het oneens ben met een bepaalde bewering, selecteer ik de tekst en druk op de D-toets van ‘disagree’. De tekst wordt dan schuingedrukt en er komt een label ‘DISAGREE’ achter. 
  • Belangrijk: belangrijke tekst kan ik markeren met een uitroepteken. 
  • Onzin: onzintekst streep ik gewoon door, en plak er het label ‘NONSENSE’ achter. 
  • Discutabel: en als iets discutable is, selecteer ik de tekst en druk ik op de Q-toets voor ‘questionable’. 
highlight palet

Zo zie je in één oogopslag wat je belangrijk vindt, waar je het mee eens of oneens vindt en wat je nog verder wilt uitzoeken. Alle markeringen worden door Logos opgeslagen als een visual filter. Dus als je het boek nog eens wilt lezen, maar dan zónder die markeringen, dan schakel je het betreffende visual filter uit en weg zijn alle markeringen!

3. Bewaar je aantekeningen in een notebook

Op de afbeelding hiernaast zie je dat de geselecteerde tekst verankerd is (1) aan het boek (afgekort met IDYNBMB). Desgewenst kun je deze tekst ook koppelen aan een Bijbeltekst. Klik dan op ‘Add anchor’. 

Naast het markeren van de tekst heb ik er ook een aantekening (2) bij gemaakt over de etymologie van het woord ‘profeet’. 

Zowel de gemarkeerde tekst als de aantekening die ik daarbij heb gemaakt, heb ik opgeslagen in een notebook (3). Dit notebook heeft dezelfde naam als het boek dat ik aan het bestuderen ben. Dit stelt me in staat om heel gemakkelijk mijn aantekeningen bij dit boek terug te vinden. 

4. Zoeken in gemarkeerde tekst

Overkomt het jou ook wel eens? Je bent een boek aan het bestuderen en op een gegeven moment wil je weer terug naar die ene passage die je hebt gemarkeerd. Maar in welk hoofdstuk, op welke pagina stond die tekst ook al weer? Studeren met Logos bespaart je een hoop tijd en hoofdbrekens, doordat je met Logos simpelweg kunt zoeken in je gemarkeerde tekst. Stel je voor, je herinnert je een opmerking die je gemarkeerd hebt, over de taak van een profeet. 

Open een Basic Search (1) en wijzig de search parameters als volgt: 

  • Search in: vul de titel in van het boek dat je aan het bestuderen bent (2)
  • Search: selecteer de highlight palet die je hebt gebruikt bij het markeren van tekst in dit boek (3)
Zoek nu naar ‘prophet* NEAR task’ (4) en ziedaar het resultaat (5)!

5. Zoeken in je aantekeningen bij gemarkeerde tekst

Als je wilt zoeken in je eigen aantekeningen bij de geselecteerde tekst, dan werkt het net even iets anders: 

Aantekeningen zoeken

  1. Open een Basic Search, net als bij de vorige zoekopdracht. 
  2. Maar nu zoek je in ‘Your Documents’, omdat je aantekeningen door Logos worden aangemerkt als ‘documents’. 
  3. Type je zoekterm, in dit geval ‘etymologie’ en toets enter. 
  4. Logos toont je nu al je notebooks die jouw zoekterm bevatten. Klap het notebook uit waarin je aantekeningen hebt gemaakt en daar is je aantekening. 

BONUS: Print je samenvatting

Studeren met Logos was nog nooit zo eenvoudig en effectief. Je hebt je Logos-boek grondig bestudeerd en van aantekeningen voorzien en nu wil je alle hoofdzaken nog eens goed doornemen voor je tentamen. Daarvoor kun je een samenvatting printen van al je gemarkeerde tekst, inclusief je aantekeningen bij die gemarkeerde tekst. 

highlights printen

Hiervoor open je de Notes Tool en volg je deze stappen: 

  1. Klik op het hamburgericoontje, waardoor een venster verschijnt waarmee je je aantekeningen kunt filteren. 
  2. Klik op het notebook-icoontje om te filteren tussen je notebooks. 
  3. in het zoekbalkje type je een deel van de titel van je notebook, in dit geval ‘Heiser’, waarna je het juiste notebook kunt selecteren. 
  4. Selecteer al je highlights en aantekeningen. 
  5. Sorteer ze desgewenst op datum van aanmaak, aangenomen dat je een boek van voor naar achter bestudeert. 
  6. Klik Print/Export om je gemarkeerde tekst inclusief aantekeningen te printen of te exporteren naar een Word-document voor verdere verwerking. 

Veel succes bij het studeren met Logos Bible Software!

Logos Trainer

Logos Trainer

Steun het goede doel

Waardeer je ons blog? Laat het merken door je Logos-producten via deze partnerlink te kopen. De commissie die we hiermee verdienen, doneren we aan het Bijbelvertaalwerk in Papoea-Nieuw-Guinea!

Recent Posts

Gratis boek van de maand

Abonneer je op ons YouTube kanaal

nl_NLNederlands

De nieuwe Logos 9 is uit

Speciale aanbieding

10% korting op je Logos 9 basispakket!
+
5 extra gratis boeken naar keuze