Efficiënt werken met Logos (2): tag je boeken

Je bent de beschrijving van de tabernakel aan het bestuderen in Ex. 35-38. Het valt je op dat er maar één houtsoort gebruikt wordt en dat is acaciahout. Omdat je meer informatie wilt over acaciahout in de Bijbel, zoek je in je Logos bibliotheek op het woord 'acacia'. Je vindt maar liefst 2.925 resultaten in 1.557 artikelen in 384 boeken! Heel indrukwekkend, maar het is veel te veel. Bovendien zijn de eerste resultaten niet de beste. Dat moet beter kunnen, dankzij ... het taggen van al je boeken!
Acacia boom in de woestijn

Zoeken naar een onderwerp in je hele bibliotheek is niet zo efficiënt. Je krijgt dan veel te veel zoekresultaten. Liever wil je heel gericht zoeken in een specifieke collectie van boeken die over hetzelfde onderwerp gaan. Dat kan in Logos met boeken taggen. 

Om te beginnen laten we met een schermafdruk zien wat een algemene zoekopdracht naar ‘acacia’ oplevert: 2.925 resultaten in 1.557 artikelen in 384 boeken, in 0.28 seconden! Heel indrukwekkend, maar veel te veel. 

zoeken zonder tags
Dit is het resultaat als je zoekt zonder tags

Het doel van taggen

Het doel van taggen heeft alles te maken met welke zoekresultaten je wilt zien bij specifieke zoekopdrachten. Het doel van het taggen van je boeken, is dat je veel meer controle krijgt over welke informatie Logos aan jou presenteert. De zoekopdracht hierboven is niet zo heel effectief. Allereerst krijg je veel te veel zoekresultaten. Maar wat nog vervelender is, is dat het niet de boeken zijn die je zoekt. De meeste boeken in dit zoekresultaat noemen het woord misschien alleen maar, zonder ook maar enige uitleg te geven. 

Het liefst wil je bij zo’n zoekopdracht, dat Logos je alleen specialistische boeken geeft. Zoals boeken over bomen of flora in de Bijbel, waar je een hele paragraaf over acaciahout kan lezen. Maar hoe vind je precies die boeken in je digitale bibliotheek? Het antwoord is: door je boeken te taggen. Dat wil zeggen, elk boek geef je als het ware een label waarmee je aangeeft waar het boek over gaat. En je kunt zoveel tags aan een boek toevoegen als je zelf wilt. 

Boeken taggen kost tijd, maar is het absoluut waard!

Bij het taggen van je boeken mag je gerust heel scheutig zijn. Hoe meer tags je aan een boek toekent, des te meer mogelijkheden heb je later om je zoekopdrachten te verfijnen. Let er wel op dat je consequent bent in het toekennen van tags. Als je boeken vergeet te taggen, of je vergeet een bepaalde tag toe te kennen aan een bepaald boek, dan zal Logos dat boek niet aan je rapporteren als je het nodig hebt. Daarom, taggen kost tijd, best wel veel tijd ook. Zeker als je een grote bibliotheek hebt! Maar elke minuut die je in het begin van je gebruik van Logos investeert in taggen, betaalt zich dubbel en dwars terug in de toekomst. Ik weet het, het is niet het leukste en meest inspirerende werk, maar alle effectieve Logos-gebruikers zijn door het proces heengegaan. Denk nog maar eens terug aan de anekdote van Rudolf die ook wat met z’n boeken op de stoep moest doen.

Het effect van boeken taggen

Het effect van het taggen van je boeken is zichtbaar in de volgende schermafdruk: 

Dit is het resultaat als je zoekt met tags
  1. Selecteer allereerst de Basis-tab (Engels: Basic Search). 
  2. In plaats van ‘Gehele Bibliotheek’ (Engels: ‘All Resources’) typen we nu ‘tag:flora’. Dat is de tag die ik heb gegeven aan alle boeken die over bomen en planten gaan. Logos verzamelt nu alle boeken die getagd zijn met het label ‘flora’. 
  3. De resultaten zijn overzichtelijk en specifiek: slechts drie boeken die op 28 plaatsen spreken over acacia. 
  4. En als je naar de titels kijkt, dan zijn het ook nog eens heel specialistische boeken, precies wat we wilden hebben!

Boeken taggen, welke tags?

Tags zijn de ideale manier om je boeken te organiseren op de manier die je zelf wilt. Dit helpt je vervolgens ook om heel specifiek te zoeken in een bepaalde collectie van je boeken. Houd dat in je achterhoofd bij het bepalen van je tags. Het betekent ook dat er niet één bepaald tag-systeem is dat werkt voor iedereen. Hier zijn enkele suggesties: 

  • favoriete boeken: tag je favoriete boeken met de tag ‘favoriet’, zodat je heel specifiek alleen in je favoriete boeken kunt zoeken.
  • jaar waarin je het boek hebt gelezen: bijv. ‘gelezen-2020’, zodat je later specifiek kunt zoeken in de boeken die je in dat specifieke jaar hebt gelezen.
  • jaar van aankoop: bijv. ‘gekocht-2020’, een tag die sommigen gebruiken om een leesmap te maken.
  • boeken in een bepaalde collectie: bijv. ‘Logos 8 – Gold‘, ‘Logos 8 – Fundamentals‘, etc. 
  • gebruik kernwoorden uit de titel van het boek
  • gebruik synoniemen voor deze kernwoorden. Zo kun je ook boeken vinden die niet een bepaald woord in de titel hebben (zie voorbeeld hierboven: de tag ‘flora’ vindt het boek The Plants of the Bible
  • ontleen kernwoorden aan de korte beschrijving van het boek (selecteer een boek in je bibliotheek en klik op het informatie-icoontje rechts bovenin)
  • voeg je eigen kernwoorden toe, waarvan je denkt dat ze (een deel van) het boek beschrijven
  • voeg sub-categorieën toe, bijv. ‘kerkgeschiedenis-reformatie’, ‘kerkgeschiedenis-vroege-kerk’, ‘dogmatiek-christologie’, ‘dogmatiek-pneumatologie’, etc. 
Als je voornamelijk Engelse boeken hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om Engelse tags te gebruiken. 

Boeken taggen, hoe doe je dat?

Het taggen van je boeken is heel eenvoudig: 

  1. Open je bibliotheek in een zo groot mogelijk scherm.
  2. Selecteer de ‘Toon details’ weergave (Engels: Details).
  3. Klik het informatie-icoontje om het venster met informatie over het boek te openen. 
  4. Selecteer een boek (of meerdere boeken). Merk op dat het boek dat ik heb geselecteerd geen specifieke kernwoorden in de titel heeft, dus die gaan we toevoegen met tags.
  5. Lees behalve de titel ook de korte beschrijving om een indruk te krijgen van de meest relevante tags, bijvoorbeeld: preken, christologie, jeugd, gratis, gekocht-2020.
  6. Typ de tags in het daarvoor bestemde veld. 

Laatste tip

In de programma-instellingen kun je aangeven om de Publieke Labels (Engels: Community Tags) weer te geven. Dit zijn tags die door andere Logos-gebruikers aan boeken zijn gegeven. Dit kan je helpen bij het bepalen van je eigen tags. Maar het is geen vervanging van je eigen tags, omdat jij je boeken op jouw eigen manier wilt organiseren.

Terug naar de acaciaboom

Terug naar ons voorbeeld in het begin van dit blog: de acaciaboom. Dankzij onze tag ‘flora’ konden we heel specifiek zoeken naar alle boeken die over bomen en planten gaan. En zodoende vinden we relevante informatie over deze boom. Zoals het feit dat deze boom in droge omstandigheden groeit en dus in de woestijn. 

Logos Trainer

Logos Trainer

Steun het goede doel

Waardeer je ons blog? Laat het merken door je Logos-producten via deze partnerlink te kopen. De commissie die we hiermee verdienen, doneren we aan het Bijbelvertaalwerk in Papoea-Nieuw-Guinea!

Recent Posts

Gratis boek van de maand

Abonneer je op ons YouTube kanaal

nl_NLNederlands

De nieuwe Logos 9 is uit

Speciale aanbieding

10% korting op je Logos 9 basispakket!
+
5 extra gratis boeken naar keuze