Logos 9! Nieuwe functies, nieuwe boeken. Genoeg voor een upgrade?

Logos 9 is uit! Wat zijn de nieuwe functies? Welke verbeteringen zijn er doorgevoerd? Is het de moeite waard om te upgraden? Lees de review en oordeel zelf...
Introducing Logos 9

Wat kun je verwachten in deze weblog?

In deze weblog zal ik de belangrijkste functies beschrijven die nieuw zijn in Logos 9 en een waardering geven van Logos 9 ten opzichte van Logos 8. Dit zijn de hoogtepunten: 

  • Logos 9 focust op predikanten, voorgangers en pastorale zorgverleners; 
  • Logos 9 heeft nu een aantal lang gewenste functies (o.a. dark mode, afbeeldingen in je aantekeningen en een preek manager);
  • Ik doe je een aanbieding met een mooie korting

1. Wat is Logos Bijbel Software?

Elders op deze website hebben we Logos uitvoeriger beschreven en in een korte video samengevat. Maar in het kort komt het hier op neer. Logos is één van de meest geavanceerde Bijbelsoftware in de wereld. Het computerprogramma is bedoeld om u, jou en mij alles te bieden wat we nodig hebben voor een grondige bestudering van Gods Woord.
Voor een goed begrip van de marketing rondom Logos is het goed om onderscheid te maken tussen a) de software, en b) digitale boeken.

A. Logos Software

Allereerst hebben we het over Logos als een computerprogramma, dat overigens ook online en mobiel beschikbaar is. Het werkt met de platforms Windows, iOS en Android. Helaas nog niet (goed) met Linux.
Als software biedt Logos ontelbaar veel tools en functies die je helpen bij het bestuderen van de Bijbel, bij het voorbereiden van een preek, maar ook bij het doen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van theologie en bijbelse studies. Hier is een kleine selectie van functies die maken dat Logos mijn favoriete Bijbelprogramma is. Het helpt, versnelt of vereenvoudigt:

  • het vergelijken van vertalingen;
  • het maken én gemakkelijk terugvinden van je Bijbelaantekeningen;
  • het raadplegen van de Bijbelse (Hebreeuwse / Griekse / Aramese) grondtekst, zelfs als je geen kennis hebt van de Bijbelse talen;
  • het vinden van relevante informatie voor het bestuderen van een Bijbelpassage of een Bijbels onderwerp;
  • het begrijpen van de Bijbelse tijd en cultuur, door middel van hoge kwaliteit infographics en andere visuele media;
  • eenvoudige of uiterst geavanceerde zoekopdrachten (zie voorbeeld);
  • het voorbereiden van een preek;
  • het doen van grondige woordstudies;
  • etc. etc.
Zie hier een prachtig overzicht van de meeste functies van Logos.

Laten we eerlijk zijn: veel mensen geven de voorkeur aan een echt, fysiek boek boven een ditigaal boek. Maar even eerlijk: hoeveel kostbare tijd gaat er bij het bestuderen van de Bijbel niet verloren met bladeren en opzoeken van woordbetekenissen, achtergrondinformatie, verklaringen, enz.? Of je pakt een boek, zoekt het relevante hoofdstuk, om slechts te concluderen dat het boek geen antwoord geeft op je vragen. Hè, weer een paar kostbare minuten! 
Logos Bijbel Software doet het meeste opzoekwerk voor je en zorgt ervoor dat jij je kunt focusen op het studeren zelf. 

Efficiënter studeren
Studeer efficiënter met Logos 9
Studeer efficiënter met Logos 9
Talloze variaties aan basispakketten

B. Logos Bibliotheek

Daarnaast staat Logos ook voor een enorme collectie van boeken op het gebied van theologie en Bijbelse studies. Deze digitale boeken vormen het belangrijkste verdienmodel van Faithlife. Je kunt ze per stuk kopen, maar je krijgt vaak erg veel korting per boek als je ze in een bundel of als basispakket koopt. Op die manier kun je soms de beste theologische boeken kopen voor slechts $1 per boek! De basispakketten zijn behoorlijk breed samengesteld, in de zin van spreiding over verschillende vakgebieden. Daardoor krijg je zelfs bij het kleinste pakket toch een aardig brede verzameling boeken. En als je dat wilt, kun je ook basispakketten kiezen die meer bij een specifieke denominatie passen. De prijzen van de basispakketten variëren van gratis tot 10.000 euro of nog meer!

Eigenlijk valt Logos Bijbel Software niet goed samen te vatten. Het is hét programma bij uitstuk voor al je Bijbelstudie, preekvoorbereiding en theologische studie. Wil je het eerst een poosje uitproberen, begin dan met de gratis versie van Logos 8, of krijg 50% korting op Logos Fundamentals.

Tot slot
Wat ook nog belangrijk is om te weten, is dat de gratis versie Logos Basic al ontzettend veel functies heeft. Maar wil je optimaal profiteren van de kracht van Logos, dan zijn alle functies al beschikbaar vanaf Logos Silver.
Ook is het handig om te weten dat er niet alleen standaard pakketten zijn, maar ook pakketten per ‘denominatie’ of kerkelijke stroming (zoals Anglicaans, Gereformeerd, Baptistisch, etc.). 

2. Wat is nieuw in Logos 9?

Deze review is gebaseerd op een Logos 9 Gold basispakket, die mij als partner van Faithlife ter beschikking is gesteld. Mocht je op basis van mijn aanbevelingen overgaan tot de aanschaf van een Logos-product, dan is er sprake van een driedubbele winst:

Hieronder zullen we in het kort de belangrijkste nieuwe of verbeterde functies beschrijven die we aantreffen in Logos 9. 

A. Donkere Modus

De eerste nieuwe functie spreekt eigenlijk voor zichzelf en was één van de meest geuite wensen voor Logos 9: de donkere modus. Als je Logos 9 installeert, opent Logos meteen in de donkere modus. Mocht je dat niet fijn vinden, dan kun je dat eenvoudig aanpassen in Tools –> Program Settings en dan de eerste instelling bovenaan ‘Application Theme’. Of – nog sneller – via de drie stippen rechts bovenin het scherm. 
De donkere modus is voor veel mensen rustgevend, met name ‘s avonds als je last hebt van dat felle, verblindende computerscherm. Er zijn drie verschillende modi: licht, donker en systeem. Bij de laatste optie past Logos zich aan aan de systeeminstellingen van je computer. 
Klik op de afbeelding hieronder voor een uitvergroting van de schermafdruk. 

Voor mij persoonlijk was de donkere modus niet zo heel belangrijk. Maar nu ik het een poosje gebruik, begin ik het eigenlijk steeds meer te waarderen. En ik weet dat er mensen zijn voor wie de donkere modus al genoeg verbetering is om op Logos 9 over te gaan!

B. Nieuw Factbook

Een vooruitgang voor alle gebruikers van Logos, en met name voor beginnende gebruikers – is het vernieuwde Factbook. Volgens Faithlife is het Factbook nu hét startpunt geworden voor een snel overzicht aan informatie over een bepaald onderwerp. Met 10x meer informatie dan het geval was in Logos 8. 

Rechts zie je een screenshot van een ingeklapt Factbook over de Naam en Persoon Jezus. Als je op de afbeelding klikt, dan zie je hetzelfde Factbook overzicht, maar dan uitgeklapt met alle informatie.
Zoals je ziet, levert het Factbook al ontzettend veel relevante informatie op. En daarom is het Factbook met name voor beginnende Logos gebruikers, een perfecte startplaats. 

Drie slimme tips met betrekking tot het Factbook zijn met name het vermelden waard. Je kunt het Factbook:
  • heel snel openen vanuit de Go Box. Typ bijv. ‘Titus’ en selecteer ‘Open Factbook to Epistle to Titus’.
  • gebruiken voor de introductievragen bij een Bijbelboek. Klik op de afbeelding op het Factbook uitgeklapt te zien. 
  • nu ook gebruiken om uitleg te krijgen bij een Griekse grammaticaterm. Probeer het maar eens met het woord ‘genitive absolute’.

En dit allemaal is niet alleen beschikbaar op de desktop versie van Logos, maar ook in de webversie en zelfs in de mobiele apps op je tablet of smartphone!
Ik denk dat er vanuit Faithlife nog wel wat gewerkt moet worden aan het perfectioneren van het Factbook. Zo is mij onduidelijk hoe de ‘Books from Your Library’ worden geselecteerd. En ik krijg de indruk dat het resultaat soms verre van volledig is. 
Maar dat laat onverlet dat het Factbook flink is opgeschoven naar de top-5 van het instrumentenarsenaal van Logos.

C. Preek Manager

Predikanten en voorgangers en anderen die regelmatig preken houden, of lezingen geven, gaan dit geweldig vinden: de preek manager! Een centrale plaats waar je al je preken en/of lezingen kunt bewaren, indelen en plannen. Twee screenshots maken het duidelijk, met voor de verandering weer eens een witte modus. 

Sermon Manager

Zoals je ziet, kun je je preken in de Preek Manager sorteren, indelen, filteren, etc. Uiteraard kun je ook die ene preek van drie jaar geleden moeiteloos terugvinden. En kijk eens in de kolom ‘Passages’: blijkt het nu dat je een voorliefde hebt voor bepaalde Bijbelboeken? Of zijn er Bijbelboeken waar je nooit uit preekt? Heb je misschien al een preek voor die ene situatie? 

En als het om het plannen van je preken gaat door het hele jaar heen, dan biedt Logos een prachtige grafische preekplanner in de vorm van een radiale kalender. 
Zo vergeet je nooit meer die bijzondere feestdagen, of die preekbeurt in die andere gemeente. 
Samen met de Sermon Builder (zie onder) is de Preek Manager een enorme vooruitgang. 

Preek Planner

D. Counseling Gids en Informatie

Als je een predikant, voorganger of pastoraal werker bent, zul je waarschijnlijk veel gebruik gaan maken van de Counseling Guide en de Biblical Counseling Keys. Opnieuw spreekt een screenshot wellicht meer dan 1000 woorden. Klik op de afbeelding voor een hogere resolutie.
Biblical Counseling Key

Logos 9 Gold heeft Biblical Counseling Keys voor niet minder dan 102 onderwerpen. 
Een Biblical Counseling Key geeft een effectief overzicht van alle Bijbelse informatie over een bepaald onderwerp, die je kunt gebruiken in pastorale counseling. 
Hierboven (links) zie je een voorbeeld aan de hand van het onderwerp ‘de dood’. 

Counseling Guide

Hierboven (rechts) zie je een voorbeeld van de Counseling Guide. Het geeft eerst een samenvatting van allerlei aspecten aan ‘de dood’ vanuit counseling perspectief. Daarna volgt een overzicht van gerelateerde onderwerpen (waarop je kunt doorklikken voor een nieuwe Counseling Guide). 
Een aantal sleutelteksten en gerelateerde boeken uit je bibliotheek sluiten het af.  

Het is belangrijk om te beseffen dat het hebben van deze Counseling tools je nog niet tot een counselor maakt. Maar als je te maken hebt met counseling of pastorale zorg, dan kunnen deze tools je enorm helpen en (onderzoeks)tijd besparen. 

E. Afbeeldingen in je Aantekeningen

Met Logos 9 is het eindelijk mogelijk om je eigen afbeeldingen in te voegen in je aantekeningen. Persoonlijk vind ik dat een geweldige vooruitgang. 
Hiernaast zie je een voorbeeld van een aantekening bij Gen. 5 met een zelfgemaakte canvas-infographic die ik heb ingevoegd. Vóór Logos 9 kon je alleen linken naar een afbeelding.
Nu kun je de afbeelding zelf invoegen én het synchroniseert perfect met je smartphone of tablet! Dank je wel, Faithlife!

F. Leesroosters per hoofdstuk

Leesroosters waren al bekend in Logos 8, maar bij het maken van een leesrooster voor een gewoon boek, liepen we tegen een probleem aan. Je kon namelijk geen leesrooster maken per hoofdstuk. De grenzen van het te lezen stuk stopten soms gewoon midden in een hoofdstuk. Enorm vervelend natuurlijk. 
In Logos 9 is dat probleem verholpen en kun je nu een leesrooster maken op basis van hoofdstukken. Vervolgens selecteer je de dagen waarop je wel of niet wilt lezen en … lezen maar, op je tablet!

G. Commentaren Gids vernieuwd en uitgebreid

Evenals in Logos 8 heeft Logos 9 een aantal gidsen: de Exegetical Guide, de Passage Guide, zelfgemaakte gidsen, etc. En omdat veel Logos-gebruikers zo ontzettend veel commentaren hebben, zie je soms door de bomen het bos niet meer. En om hen tegemoet te komen geeft Logos 9 nu de mogelijkheid om de Bijbelcommentaren in je gids te sorteren: 

  • op prioritering
  • op serie
  • op auteur
  • op denominatie (bijv. Reformed, Anglican, Catholic)
  • op type (bijv. gericht op toepassing, of juist op exegese)
  • op tijdperk (bijv. Niceens, Reformatie, Modern, of van deze tijd)
Ook staan er nu icoontjes bij van de boekomslag, zodat je de boeken gemakkelijker kunt herkennen. Klik op de afbeelding voor een hogere resolutie. 

H. En nog meer ...

In deze review heb ik de meeste nieuwe of verbeterde functies kort beschreven, maar er zijn er nog veel meer. Voor de één zullen dat marginale verbeteringen zijn, terwijl het voor de ander een (extra) reden is voor een upgrade. Toch wil ik ze voor de volledigheid kort even noemen. Klik op de links om een screenshot te zien.

  • App Toolbar: er is nu snel toegang tot de volgende functies: programma-schaling, wisselen tussen verschillende accounts, en wisselen tussen lichte/donkere modus. 
  • Bible Books Explorer: een interactieve visuele tool die snel inzicht geeft in genre, auteur, datering, aantal hoofdstukken en verzen, etc. van een Bijbelboek. 
  • Charts: brengen je zoekopdrachten op een visuele manier in beeld.
  • Document Info: heeft nu een info scherm met meta-data over het document; daarnaast kun je nu ook veel gemakkelijker documenten delen met anderen.
  • Preekbouwer: de voormalige Sermon Editor is nu omgebouwd tot Sermon Builder en heeft nu een verbeterde layout, een panel met preekgegevens, een woordenteller en een timer, een outlineweergave van je preek (gebaseerd op je kopjes), preeksjablonen en nog veel meer.
  • Zoekfunctie: de zoekfunctie in de mobiele apps zijn verbeterd: er is nu een zoekicoontje in de onderste navigatiebalk, en je kunt nu ook zoeken vanuit de referentie-box!

3. Is een upgrade de moeite waard?

Deze vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden in het algemeen. Voor de één is deze functie een fantastische aanwinst, terwijl het voor de ander niet hoeft. Ik heb wel de indruk dat deze upgrade toch wel echt ontworpen is met de predikant / voorganger / pastoraal medewerker / counseler in gedachten. Daarom is het wellicht handig om even een overzichtje te maken van nieuwe of verbeterde functies die vooral voor deze categorie Logos gebruikers interessant zijn. En daarnaast een overzichtje van functies die voor een wijder publiek relevant zijn. 

Specifiek voor voorgangers, etc.
  • Sermon Builder
  • Sermon Manager
  • Preekmodus
  • Counseling Guide
  • Counseling Resources
Voor een wijder publiek
  • Donkere modus
  • Verbeterde Factbook
  • Afbeeldingen in je aantekeningen
  • Sorteeropties voor commentaren 
  • Charts tool
  • Verbeterde leesroosters
  • Document info / delen
  • Verbeterde app toolbar
  • Verbeterde zoekfuncties in mobiele app
Is alles mooi en prachtig?

Afgezien van de vele mooie verbeteringen in Logos 9, ben ik toch ook wel een beetje teleurgesteld. Want ook veel functies hebben Logos 9 niet gehaald. Op de Forums van Logos werd een Wishlist bijgehouden voor Logos 9 en dat schepte wellicht te hoge verwachtingen. 
Een aantal functies die eigenlijk echt verbeterd hadden moeten worden, en waarvan je zou denken dat het niet lastig zou zijn om ze te implementeren, zijn: 

  • meer intuïtieve manier van prioriteren, want dat is voor de meeste gebruikers erg ingewikkeld; 
  • het programma is nog altijd traag, vergeleken met zijn concurrent Concordance; 
  • voeg paginanummers toe aan citaten in de clippings;
  • gebruik van kopjes in Notes. 
En, speciaal voor Nederlandse gebruikers: het is nog steeds een Engelstalig programma. Je kunt de taal van het programma (de interface) wel wijzigen naar Nederlands, maar de vertaling daarvan is helaas nog niet compleet. Ook zijn er nog weinig boeken in het Nederlands beschikbaar. Dus als je geen Engels beheerst, dan kan Logos helaas niet veel voor je betekenen. 
We zijn bij Faithlife aan het lobbyen voor Nederlandse productondersteuning, zoals die ook beschikbaar is in het Spaans en het Duits, bijvoorbeeld. En mij is verteld dat Nederland hoog op het prioriteitenlijstje van Faithlife staat! 
Eindbeoordeling

Voor een eindbeoordeling van de vraag of een upgrade de moeite waard is, kunnen we het best onderscheid maken naar verschillende gebruikers: 

  • nieuwe gebruikers: als je nog geen gebruiker bent van Logos, dan is er met Logos 9 nog minder reden om te wachten. Met name als je regelmatig preekt of lezingen geeft, dan is Logos 9 een instrument dat je niet mag missen. 
  • bestaande gebruikers: ben je iemand die regelmatig preekt of lezingen geeft of betrokken is bij counseling of pastorale zorgverlening, dan is Logos 9 absoluut de moeite waard. 
  • bestaande gebruikers: behoor je niet tot de vorige twee categorieën? Dan hangt het net van je persoonlijke voorkeur af of de nieuwe functies en verbeteringen, zoals ze hierboven beschreven zijn, de moeite van het overstappen waard zijn. 
Persoonlijk ben ik erg blij met Logos 9 Gold en weet ik inmiddels dat ik de volgende functies veel zal gebruiken: Sermon Builder / Manager, Factbook, afbeeldingen in Notes, de counseling gids en resources, en mogelijk zelfs de donkere modus!

4. Aanbieding

Ben je van plan de overstap te maken? Hetzij van niets naar Logos 9 of van een eerdere versie naar Logos 9? Dan doe ik je graag de volgende aanbieding:

Twijfel je nog, of weet je niet welk basispakket het beste bij je past? Stuur me een berichtje, beschrijf je situatie en dan geef ik je graag advies op maat. Niet iedereen is gebaat bij een Portfolio pakket ;-).

Logos Trainer

Logos Trainer

Steun het goede doel

Waardeer je ons blog? Laat het merken door je Logos-producten via deze partnerlink te kopen. De commissie die we hiermee verdienen, doneren we aan het Bijbelvertaalwerk in Papoea-Nieuw-Guinea!

Recent Posts

Gratis boek van de maand

Abonneer je op ons YouTube kanaal

nl_NLNederlands

De nieuwe Logos 9 is uit

Speciale aanbieding

10% korting op je Logos 9 basispakket!
+
5 extra gratis boeken naar keuze