Efficiënt werken met Logos (1): prioriteer je favoriete boeken

Heb je een Logos basispakket gekocht en zie je door de bomen het bos niet meer? Lijkt het alsof Logos telkens willekeurige boeken opent? Heb je geen controle over wat je voorkeursvertaling is? Tip #1: prioriteer je favoriete boeken!
Boeken, boeken, boeken

Verwacht van software geen wonderen en zo ook niet van Logos Bijbel Software. Ja, het is waar, Logos doet ontzettend veel voor je. Maar als je het programma efficiënt wilt gebruiken, zul je toch zelf even je beste beentje voor moeten zetten. En in dit blog vertellen we je precies wat je kunt doen om het efficiënt gebruik van Logos te bevorderen. En dat vanaf het begin! Want veel Logosgebruikers vergeten deze eerste stappen en raken dan gefrustreerd over het onvoorspelbare gedrag van Logos. En dat is logisch, want computerprogramma’s doen geen wonderen.

Anekdote

Om een en ander in het juiste perspectief te zetten, beginnen we eerst met een anekdote. Rudolf is een theologiestudent die in zijn tweede studiejaar een grote hoeveelheid theologische boeken erft. Op een dag komt de verhuiswagen en die dumpt alle 3.000 boeken ongesorteerd op één hoop op de stoep voor zijn huis. Gefeliciteerd! Of toch niet? Rudolf zit net midden in de tentamens en heeft nog helemaal geen plek vrijgemaakt voor z’n boeken. Bovendien – en dat is nog het ergste van alles – moet hij alle boeken één voor één sorteren en een plekje geven op de juiste boekenplank. Denk je eens in hoeveel uren hij dáármee bezig is geweest…
Met Logos is het niet anders: als je een basispakket koopt, krijg je in één keer honderden boeken. En daar moet je natuurlijk iets mee, wil het geen chaos worden. Daarom is het belangrijk dat je Logos vanaf het begin vertelt, hoe jij je bibliotheek wilt organiseren. En de eerste tip die we je daarbij geven, is …

Tip 1: Prioriteer je favoriete boeken

Dit is misschien niet de beste tip voor een efficiënt gebruik van Logos. Maar mogelijk wel de tip met het grootste direct zichtbare resultaat. En daarom misschien wel de meest effectieve tip. Heb je er last van dat Logos soms maar gewoon willekeurige boeken opent, in plaats van jouw favoriete boeken? Dat komt wellicht omdat je Logos nog nooit verteld hebt, welke jouw favoriete boeken zijn! En zoals gezegd … Logos doet geen wonderen en Logos heeft ook geen helderziende blik. Jij zult Logos moeten vertellen wat je favoriete boeken zijn en dan zal Logos voortaan netjes naar je luisteren! En dat doen we door middel van Prioriteren (Engels: prioritize / prioritization).

Volg deze stappen:

 1. Open de bibliotheek in een zwevend venster (rechtermuisklik op het bibliotheek-icoontje); 
 2. Klik op de drie stippen rechtsboven in het bibliotheekvenster; 
 3. Klik Prioriteren
Efficiënt gebruik van Logos: selecteer-prioriteren

Aan de zijkant van je bibliotheek verschijnt nu het prioriteerscherm. Nu is het de bedoeling dat je van verschillende categorieën de top-6 van je favoriete boeken naar dit prioriteerscherm sleept. Zoek in je bibliotheek de boeken die je wilt prioriteren en sleep die naar het prioriteerscherm. Het is belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt van de categorieën boeken: eerst Bijbels, dan commentaren, vervolgens lexicons en tenslotte woordenboeken. Uiteraard mag je binnen elke categorie zelf bedenken welke jouw favoriete boeken zijn. 
Let op: als een boek een deel is van een serie, sleep dan niet, maar gebruik de rechtermuisknop!

Efficiënt gebruik van Logos: prioriteer-je-boeken
 1. Favoriete Bijbels
  Bovenaan moet je je favoriete Bijbelvertalingen plaatsen: Engels of Nederlands, dat maakt niet uit. In het voorbeeld hiernaast zie je éérst een letterlijke en een vrije vertaling in het Nederlands, daarna drie Engelse: een middenvertaling, een letterlijke en een vrije vertaling.
 2. Favoriete Grondtekst
  Na de vertalingen volgende de Hebreeuwse en Griekse grondtekst
 3. Favoriete Commentaren
  Ik heb voor elk Bijbelboek de twee of drie beste commentaren uitgekozen en die geprioriteerd (omwille van de lengte heb ik de lijst ingekort).
 4. Favoriete Commentaren series
  Na de lijst met beste commentaren per Bijbelboek heb ik een aantal van mijn favoriete series toegevoegd. 
 5. Favoriete Lexicons
  Nu is het tijd voor het prioriteren van je belangrijkste Griekse / Hebreeuwse lexicons
 6. Favoriete Woordenboeken
  En tenslotte voeg je onderaan je favoriete (theologische) woordenboeken toe. 

Wat is het effect? 

Het effect van de prioritering die je nu hebt gedaan, is meteen zichtbaar bij onder meer de volgende opdrachten:

 • Open de Passage Leidraad (Eng: Passage Guide) voor een passage naar keuze: in de sectie ‘Commentaren’ verschijnen nu bovenaan je favoriete commentaren op het boek waarin die passage voorkomt.
 • Open de Treasury of Scripture Knowledge (TSK): zweef over of klik met je muis op een willekeurige verwijstekst. Logos geeft nu de tekst weer of opent deze in je favoriete Bijbelvertaling. Zonder prioritering zou Logos zelf een willekeurige vertaling gekozen hebben.
 • In een Engelse vertaling: dubbelklik op een willekeurig woord in de vertaling. Als het goed is, opent zich nu je favoriete lexicon. (Als dit niet gebeurt, verander dan de instellingen voor het muisgedrag in Functie (Tools) –> Programma Instellingen (Program Settings) en selecteer ‘Look up’ bij de instellingen voor ‘Double Click Action’.)
Ik hoop dat deze tip je heeft geholpen met het oog op een efficiënt gebruik van Logos Bijbel Software! Abonneer je op dit blog onder aan deze pagina, als je meer tips en boekbesprekingen wilt ontvangen!

Gebruikte boeken

In deze blog hebben we gebruik gemaakt van de volgende boeken:

De functie van prioritering is beschikbaar in alle basispakketten van Logos, inclusief de gratis versie.

Wil je dit blog met iemand delen?
We hebben het gemakkelijk voor je gemaakt met de volgende knoppen: 

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Logos Trainer

Logos Trainer

Steun het goede doel

Waardeer je ons blog? Laat het merken door je Logos-producten via deze partnerlink te kopen. De commissie die we hiermee verdienen, doneren we aan het Bijbelvertaalwerk in Papoea-Nieuw-Guinea!

Recent Posts

Gratis boek van de maand

Abonneer je op ons YouTube kanaal

nl_NLNederlands

De nieuwe Logos 9 is uit

Speciale aanbieding

10% korting op je Logos 9 basispakket!
+
5 extra gratis boeken naar keuze